ScenKOLLQuiz

Inte nog med att ScenKOLL är platsen för dig som vill ha tips på scenkonst att arrangera och att du får världens bästa scenkoll. Här samlas också de som har bäst koll på alla scenkonstfrågor. Det här måste vi testa och därför är vi glada att presentera värsta bästa frågesporten – ScenKOLLQuiz2023!

Under 24 timmar – hela lördagen 4 februari 2023 – var frågeformuläret öppet. Därefter har vi rättat alla inkomna svar och har nu en vinnare!

Och vinnaren – är Signe från Södermanland!
Stort grattis säger vi!
(vinnaren har underrättats via e-post)
Och vinsten – är 2 biljetter till valfri scenkonstföreställning arrangerad av en Riksteaterförening, bygdegårdsförening eller två av dessa som samarbetar kring ett arrangemang.

Här är nu hela quizet och alla rätta svar.
Håll i er!

FRÅGA 1
Vilket år arrangerades den första utbudsdagen i Mellansverige? *

Utbudsdagen har funnits länge och har blivit inställd endast två gånger under alla år och det var under pandemin. Den första tiden arrangerades Mellansveriges utbudsdag i Riksteaterhuset i Hallunda. Efter en tid flyttades den till Västerås där vi fortfarande finns kvar. Vilket år genomfördes Riksteatern Mellansveriges allra första utbudsdag?

1993 (rätt svar)

1997

2003

FRÅGA 2
Vad heter lokalen? *

Kopparlunden är en del av Västerås industrihistoria. Här huserade ett av de kanske mest kända företagen i staden – Asea. Området innehåller idag andra typer av verksamheter (som kontor, restauranger och skolor) som håller till i de välbevarade industrilokalerna. Från det att mellansvenska utbudsdagen flyttade från Hallunda till Västerås har den funnits i Kopparlunden men vad heter lokalen?

Bild utan bildtext

CuLTurRaMa

CuLTUREN (rätt svar)

CuLCuLTUR

FRÅGA 3
Vem är hen? *

Fart, fest och färg! Äntligen ses vi igen för vår mellansvenska utbudsdag och med nytt namn: ScenKOLL! Klockan 11.00 kör vi igång med invigning och utdraget vi får ta del av handlar om en rysk kulturutövare. Vem?

Bild utan bildtext

Konstantin Stanislavskij

Kirill Serebrennikov

Vladimir Vysotskij (rätt svar)

FRÅGA 4
Vilken grupp och föreställning? *

På ScenKOLL23 presenteras ett blandat urval av all fantastisk scenkonst som finns. Produktionerna framförs av grupper eller enskilda aktörer med innehåll av dans, musik, nycirkus och teater. Vad heter denna grupp och deras föreställning i ScenKOLL23?

Bild utan bildtext

Teater Dunder och Kejsarens nya kläder

Teater Carambol och Kungen av Portugal

Teater DaCapo och Kejsaren av Portugallien (rätt svar)

FRÅGA 5
Vad heter webbsidan? *

ScenKOLL23 är en mötesplats för arrangörer och producenter. Efter alla presentationer blir det förhoppningsvis lättare för arrangörerna att göra val för en kommande repertoar. Det finns så klart fler ställen där det går att hitta turnerande scenkonstföreställningar och ett av dem är en webbsida där det idag finns information om cirka 5 000 produktioner. Vad heter den?

Scensamlingen

Scenkonstregistret

Scenkonstportalen (rätt svar)

FRÅGA 6
Vad heter föreställningen? *

För att ge information om ScenKOLL23:s olika presentationer till deltagarna sammanställs en katalog. I den finns uppgifter som en arrangör behöver veta. Katalogen ska även vara en hjälp för att deltagaren i förväg ska kunna bläddra i den och göra sig en uppfattning om vilka presentationer som en vill ta del av under dagen. Vilken föreställning är det som har denna bild i katalogen?

Bild utan bildtext

Call me later

Last Call (rätt svar)

See you in the phonebox

FRÅGA 7
Vilken webb-adress?
*

Klockan 22.30 den 29 oktober 1969 föddes internet. Det var i alla fall då det allra första meddelandet skickades från en dator till en annan. Många, många år senare fick vår utbudsdag sin första hemsida som helt enkelt hette utbudsdag.se. I år har vi nytt namn på både dagen och hemsidan, men vilken webb-adress har den nya hemsidan?

Bild utan bildtext

kollascenen.nu

scenkollen.se

scenkoll.nu (rätt svar)

FRÅGA 8
Vilken grupp och vilken sida i katalogen? *

De producenter som finns med på ScenKOLL23 kommer från när och fjärran. En del mer eller mindre långt ifrån Mellansveriges geografiska yta medan en del finns mitt ibland oss. En av årets producenter är för dagen mitt-i-prick, kan man säga, då de har sin hemvist på just CuLTUREN. Vilken är producenten och på vilken sida hittar du dem i katalogen?

Bild utan bildtext

M Art Lab, sida 15

4:e teatern, sida 23

Teater Tropos sida 27

M Art Lab, sida 51

4:e teatern, sida 37 (rätt svar)

Teater Tropos, sida 4

FRÅGA 9
Hur många teater- och bygdegårdsföreningar finns det i Sverige?
*

ScenKOLL är Sveriges största utbudsdag för fria producenter med turnerande scenkonst. Många gånger är det en ensam förening som står som arrangör när föreställningar är på turné, men inte alltid. Ett vanligt förekommande samarbete är det mellan teaterföreningar och bygdegårdsföreningar – ett sätt att nå ut med scenkonst på landsbygderna. Om vi räknar ihop alla teater- och bygdegårdsföreningar i landet, hur många blir det då?

Bild utan bildtext

932

1675 (rätt svar)

1982

FRÅGA 10
Vilka län ingår INTE i Riksteatern Mellansverige? *

I Riksteaterorganisationen finns lokal, regional och nationell verksamhet. I varje län finns lokala teaterföreningar i olika kommuner samt en regional förening. Riksteatern Mellansverige är ett etablerat nätverk som består av tio regionala Riksteaterföreningar som samarbetar i olika frågor. Nedan är några län uppräknade men vilka av dem ingår inte i Riksteatern Mellansverige?

Bild utan bildtext

Västernorrlands län (ingår ej)

Dalarnas län

Östergötlands län

Jönköpings län (ingår ej)

Gotlands län

FRÅGA 11
Hemsida med lokaler för scenkonst?
*

Det finns många platser för scenkonst i vårt land som exempelvis teaterhus, folkets hus, bygdegårdar, med flera. Ni arrangörer har ju koll på era egna scener. En producent har inte samma koll om hur lokalen ser ut, vilka mått eller tekniska förutsättningar som gäller. Som arrangör kan man vilja veta om det finns scener/lokaler utöver dem man känner till. Det finns då en hemsida man kan gå in och hitta sådan information. Där kan även arrangörer uppdatera uppgifter om sina lokaler/scener. Vad heter den sidan?

Bild utan bildtext

Scenrum (rätt svar)

Scenregistret

Scenlokaler

FRÅGA 12
Var kan man följa ScenKOLL?
*

Håll dig uppdaterad kring scenkonst och vad som händer inom ScenKOLL via vår hemsida! Vi finns också på andra sociala medieplattformar. Gilla och följ oss där så har du alltid senaste nytt – men var ska du följa oss?

Instagram och Roblox

Facebook och Instagram (rätt svar)

Instagram och Youtube

UTSLAGSFRÅGA
Hur många är anmälda till ScenKOLL23? *

Vi är många som är samlade på ScenKOLL23 idag, både arrangörsföreningar och medverkande aktörer. Om vi räknar ihop alla anmälda, både deltagare och medverkande, så blir det faktiskt hela XXX personer! Ja, hur många personer blir det totalt?

rätt svar är 462 arrangörer + medverkande aktörer

Bild utan bildtext